Spring naar de content

Machiavelli in Nederland

Voor wie de macht wil grijpen en/of behouden, zijn de stellingen van Niccolò Machiavelli nog steeds onmisbaar. In Den Haag is één politicus die helemaal snapt hoe het werkt. ‘Jan Marijnissen is de allergrootste.’ 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Alain van der Horst

Zijn geschriften zijn bijna vijfhonderd jaar oud maar hebben niet aan vitaliteit, logica en zeggingskracht ingeboet. Natuurlijk ligt er tussen het Florence van de zestiende eeuw en het Den Haag van de 21ste een wereld van verschil, maar overeenkomsten zijn er ook. Zeker in politiek opzicht. Politiek is macht, en als iemand dat mechanisme heeft weten te doorgronden, dan is het Niccolò Machiavelli.

Eerder dit jaar verscheen een nieuwe Nederlandse vertaling van De heerser (ook wel: De vorst): Il principe en andere politieke geschriften. Eindelijk, want tot dan toe had ons taalgebied het moeten doen met een uit 1976 stammende en sindsdien vaak herdrukte versie. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.