Spring naar de content

Het Eetteam: viognier, Edwin Vinke, l’Entrecote et les Dames

Harold Hamersma & Ronald Hoeben keuren iedere week wijnen, spijzen en allerhande culinaire noviteiten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Harold Hamersma, Ronald Hoeben

Big Mac

Wijnen uit Californië mogen zich verheugen in een groeiende populariteit, zij het echter bij een relatief klein gezelschap. De instapmodelletjes moesten overigens verleden jaar terrein prijsgeven. Vooral de zogeheten delisting bij Albert Heijn van de wijnen van massaproducent Gallo deed het overall marktaandeel geen goed. De zogeheten premiumwijnen daarentegen weten via horeca en speciaalzaken steeds meer liefhebbers te bereiken. Als we de discounters – denk aan Aldi en Lidl – laten voor wat ze zijn en we skippen Appie, dan groeit het Californische marktaandeel zelfs met tien procent. 

In Californië maken vooral chardonnay en cabernet sauvignon de dienst uit. Nog wel. Maar als het aan Randall Graham ligt, zullen steeds meer wijnbouwers overstappen op andere druiven. De eigenzinnige wijnmaker van Bonny Doon in de Santa Cruz Mountains meent namelijk dat het klimaat eigenlijk veel geschikter is om shiraz aan te planten voor rood en viognier en pinot grigio voor wit. Graham werkt in ieder geval niet met ‘cab sav’ en ‘chardo’. Maar wij vinden ’m wel erg kort door de bocht. Want ook Californië kent een flink aantal microklimaten waar deze twee zich wel thuis voelen. Zoals dat bij McManis Family Vineyards in San Joaquin Valley het geval is. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.

Onderwerpen