Spring naar de content

Een kwart eeuw Cosmo

Waarin een verjaardag minder BN’ers trekt dan de bedoeling was.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Zandbergen

De Cosmopolitan is 25 jaar onder ons, en wat zouden de Nederlandse Cosmogrrrls zonder hun lijflectuur moeten? Sinds 1982 komt het blad iedere maand met een nieuwe variant op de aloude strategie, te weten: hoe krijg ik Hem, hoe houd ik Hem – en met Wie doe ik het in de tussentijd? Ook het jubileumnummer van mei 2007 stelt in dit opzicht amper teleur. ‘Waarom je moet daten met Mr. Wrong’ wordt zogenaamd gebracht als waarschuwing, maar de gehaaide Cosmo-lezeressen weten wel beter.

De oerformule van dit prachtblad werd een eeuw geleden bedacht door de inmiddels 85-jarige Helen Gurley Brown, schrijfster van het klassieke Sex and The Single Girl (1962). In 1965 werd zij de hoofdredactrice van de Amerikaanse Cosmopolitan, dat tot dan toe een keurig familieblad was. Mevrouw Brown, zelf inmiddels vier keer zo oud als de lezeressen, was afgelopen week de eregast op de Cosmo-verjaardagsparty. Naast haar zit echtgenoot David Brown.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.