Spring naar de content

Adam en Eva

Het is vaak moeilijk vast te stellen wat mensen precies op het oog hebben als ze zich op een wat buitenissige manier in de publieke discussie mengen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door J.A.A. van Doorn

Zo kwam de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, Marianne Thieme, onlangs met de verrassende observatie dat Adam en Eva vegetariërs zijn geweest. Ze verweerde zich daarmee tegen de opmerking in een Telegraaf-interview waarin melding werd gemaakt van een Bijbel vol geslachte dieren, met als logische vraag hoe dat te verenigen was met de bijbelvastheid van dierenbeschermster Thieme. 

Ik moet eerlijk zeggen dat de benoeming van Adam en Eva tot de eerste vegetariërs in de wereldgeschiedenis aanvankelijk op mijn lachspieren werkte. Toch zit er logica in deze uitspraak: indien het eerste mensenpaar in onschuld wandelde en na gezondigd te hebben uit het paradijs werd verdreven, dan ligt het voor gelovige vegetariërs voor de hand te veronderstellen dat zij juist op dit punt hun onschuld verloren. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.