Spring naar de content

Frankrijk overwint zichzelf

De kiezers hebben niet echt richting aangegeven. Ze rekenen op een krachtige leider. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dirk-Jan van Baar

Het moeten de verkiezingen van de verandering worden, maar vooralsnog staat Frankrijk voor de klassieke tweestrijd tussen rechts en links. De Franse kiezers, die in groten getale naar de stembus trokken, bleken minder onpeilbaar dan gedacht. Nicolas Sarkozy kwam zoals verwacht als sterkste uit de eerste ronde en blijft favoriet voor het presidentschap. Daarbij hoeft hij niet aan te treden tegen zijn gevaarlijkste concurrent François Bayrou, de kandidaat van het midden die dan ook als derde werd uitgeschakeld. Het is een voordeel voor Sarkozy dat hij uitkomt tegen de kandidaat die ideologisch gezien het verst van hem af staat. Ségolène Royal zette de socialisten met een kwart van de stemmen weer op de kaart na de afgang van vijf jaar geleden, toen Jean-Marie Le Pen verrassend doordrong tot de tweede ronde, waarin hij geen partij was voor de zittende president Jacques Chirac.

De nederlaag voor Le Pen, die groter uitviel dan de opiniepeilers hadden voorzien, geeft Frankrijk weer een beter gevoel over zichzelf. Het land heeft nu een keuze die het zichzelf in 2002 ontnam. Dat moet opklaring brengen. Het gaullistische kamp heeft zich schoorvoetend achter de ambitieuze Sarkozy geschaard, waardoor er ondanks twaalf jaar stagnatie onder Chirac toch weer kans is om aan de macht te blijven. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.