Spring naar de content

Teken aan de wand

Steeds meer musea, galeries, bedrijven en ook particulieren nodigen kunstenaars uit ‘iets op de muur te komen doen’. Ze hebben de ruimte voor een groot gebaar en durven het aan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Renate van der Zee

De Amsterdamse kunstenaar Jan van der Ploeg heeft het druk de laatste tijd. Hij is nauwelijks terug van een bezoek aan Berlijn, waar hij een wandschildering maakte op de kunstbeurs, of hij reist alweer af naar Kopenhagen om een schildering te maken bij een kunstenaarsvereniging. Hij is bezig met ontwerpen voor wandschilderingen in het Hammer Museum in Los Angeles, de Kunstvereniging Diepenheim en het Delftse Museum Het Prinsenhof. En onlangs kreeg hij een uitnodiging om een ontwerp te maken voor de jaarlijkse beeldententoonstelling aan het Haagse Lange Voorhout. 

De wandschildering maakt opgang in de kunstwereld, en daar doet Van der Ploeg zijn voordeel mee. Steeds meer musea, galeries, bedrijven en particulieren nodigen kunstenaars uit ‘iets op de muur te komen doen’. Een monumentale wandschildering heeft een impact die zijn weerga niet kent, en daar is tegenwoordig weer oog voor. Dat je zo’n kunstwerk niet kunt meenemen of weghangen wordt niet langer als een onoverkomelijk probleem gezien, maar als een te verwaarlozen detail. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.