Spring naar de content

Goede voornemens

Van allerlei kanten krijgen we dezer dagen gezonde suggesties. Zijn die ook uitvoerbaar? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Beatrijs Ritsema

Elke willekeurige dag is per definitie de eerste dag van de rest van je leven. Er is dus geen enkele reden om 1 januari uit te kiezen als aanleiding om het roer om te gooien. Toch zijn veel mensen zo verknocht aan getallenmystiek dat ze elk nieuw kalenderjaar automatisch aangrijpen voor het maken van goede voornemens. In de effectuering waarvan ze vervolgens even automatisch weer falen.

Geeft niet, want het zijn alleen maar rituelen. Een beetje bezinning kan nooit kwaad, ook niet als die bezinning collectief plaatsvindt onder druk van volstrekt arbitraire omstandigheden. Het is niet moeilijk te verzinnen waaruit in het algemeen de goede voornemens voor 2007 zullen bestaan. Deze betreffen de zonden tegen het eigen lichaam. Meer specifiek: de zonden van de vadsigheid, de mateloosheid, de ziekte en de lelijkheid. Zou er nog iemand rondlopen die, al reflecterend op het afgelopen jaar, zich voorneemt om in de toekomst wat minder vaak aangebrand te reageren op zijn naasten, zijn beloftes beter na te komen, meer moeite te doen voor bepaalde personen die hulp kunnen gebruiken, minder de kantjes eraf te lopen
of dat soort bespiegelingen? Het rijtje alleen al klinkt
ouderwets. Niet de geestelijke constitutie van de mens anno 2007 behoeft polijsting, maar zijn lichaam. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.

Onderwerpen