Spring naar de content

Eetteam: fris wit, Harold McGee, Vyne

We gaan ons wit steeds frisser drinken. Niet wat temperatuur betreft, maar wel qua smaak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Harold Hamersma, Ronald Hoeben

Fris wit

We gaan ons wit steeds frisser drinken. Niet wat temperatuur betreft, maar wel qua smaak. In 2006 ontvingen we een flinke hoeveelheid wijnen waarin de chardonnay geen solo-optreden meer werd gegund. Vooral de wijnmakers in de Nieuwe Wereld – die er altijd als de kippen bij zijn als het om nieuwe trends gaat – kregen in de gaten dat onze smaakpapillen enigszins moe begonnen te raken van de overdoseringen roomboterbabbelfruit en variaties op vanille. Blenden met ‘puntiger’ druiven als colombard, sémillon of sauvignon blanc moet soelaas bieden. Laatstgenoemde druif staat niet langer meer in de schaduw van chardonnay en laat zijn naam steeds vaker (en groter) op het etiket zetten. En ook in Californië is er sprake van een stijlbreuk. Een groep wijnmakers in Home of the Dolly Parton Chardonnay afficheert hun wit thans als ‘Chablis-style’.

Bovendien lijkt de comeback van Loire-wit die we verleden jaar voorspelden, uit te komen. We kregen veel muscadet (van melon de bourgogne) en touraine (van sauvignon blanc) aangeboden. Betaalbaar, en van een prima kwaliteit. We hebben in het afgelopen kerstnummer zelfs een muscadet (Domaine des Hautes Noëlles 2005, ¤439 bij C1000) in de schijnwerpers gezet als ideale oesterwijn.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.