Spring naar de content

Het Westen in het defensief

Het klimaat van de jaren zeventig is terug, toen de VS de Vietnamoorlog verloren en antiwesterse krachten oprukten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dirk-Jan van Baar

Een jaar geleden voorspelde ik dat Europa in 2006 weer zou opkrabbelen na het rampjaar 2005, waarin de Fransen en de Nederlanders de Europese Grondwet afwezen. Teruglezend trof mij dat niet echt als een rake prognose, hoewel de Europese economie weer tekenen van leven vertoont en Duitsland het ergste pessimisme heeft afgeschud. Mij leek Angela Merkel meteen een sterke bondskanselier, maar haar echte krachtproef komt pas in de eerste helft van 2007, als Berlijn het voorzitterschap bekleedt van de EU en de Europese Grondwet deels wil reanimeren. Met Franse verkiezingen in het vooruitzicht lijkt het mij daarvoor nog te vroeg, maar ik moet toegeven dat ik het opkrabbelen van de EU, die er met Roemenië en Bulgarije weer twee nieuwe leden bij krijgt, ook een jaar te vroeg projecteerde.

Ik had beter gezeten als ik op de ‘renaissance’ van Rusland had gewezen, dat onder geheim agent Poetin niet aarzelde om zijn energievoorraden als politiek machtsmiddel in te zetten en met het vergiftigen van tegenstanders van het Kremlin weer helemaal terug is als sinistere mogendheid. Dat alleen al laat zien dat het niet goed gaat met het Westen en dus ook niet met Europa, dat van oudsher onder de slagschaduw van Moskou leeft en vanwege de nabijheid van het Midden-Oosten meer dan Amerika allerlei soorten terrorisme moet vrezen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.