Spring naar de content

Oesters voor beginners

Voor wie zich nog nooit aan oesters heeft gewaagd, is dit hét moment voor een culinair debuut. Volgens kenners zijn ze dit jaar heerlijk romig en vet. En decadent? Welnee. ‘Waar ik vandaan kom, is het armeluisvoedsel.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Harold Hamersma, Ronald Hoeben

‘Je slikt eerst het vocht door, dat je hebt gebruikt om de mond schoon te maken. Dan laat je ’m verder over de tong rollen. Je bijt een beetje, je kauwt een beetje, want je moet z’n smaak vrij maken. Net zoals je een wijn proeft eigenlijk. Nee, vergelijk het maar met de eerste olijf die je ooit at. Die eerste reactie was misschien toen wel: vies! Pas bij de vierde of de vijfde kwam de waardering.”

Waar hebben we het over? De essentie van verse kalfshersentjes? Hebben ze bij El Bulli een moleculaire toepassing op het kolibrie-ei losgelaten? Of heeft er een new wave-rumboon zijn intrede op de chocolaterie-afdeling gedaan? Genendeels. Aan het woord is Hans Sluiman alias de Oesterman, en hij spreekt – hoe kan het anders – over zijn maritieme kompaan de oester. Voorzien van een buidel vol schelpdieren duikt Sluiman op in het partycircuit, het oestermes in de aanslag en daarnaast gewapend met onmisbare ammunitie in de vorm van peper, limoensap, rode en groene tabasco en frambozen/wijnazijn. Als de nikkelen Nelis van de gastronomie begeeft hij zich in het feestgedruis. Veel feestgangers zien de Oesterman inmiddels met graagte komen, menigeen neemt de kans waar om eindelijk een oesterdebutant te worden. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.