Spring naar de content

Een tikkeltje dhimmy?

Gelovigen, goedgelovigen en ongelovigen – Ayaan Hirsi Ali beroerde ze allemaal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Henk Steenhuis

Een jaar geleden stond in HP/De Tijd een interview met Bat Ye’or, schrijfster van het boek Eurabia – The Euro-Arab Axis. Het stuk was niet lang, maar wel gepeperd. Mevrouw Ye’or (Israël) kwam bijna in ademnood, zo leek het wel, om de lezers van dit blad te waarschuwen voor het gevaar van de islam. Europa gaat ten onder aan miljoenen moslim-immigranten die ons de les zullen lezen, zo voorspelde ze. In de Europese steden ontstaan steeds grotere Eurabia’s, gebieden waar andere zeden en zelfs andere wetten (sharia) heersen. Billboards met lingerie, om maar iets te noemen, zouden straks niet meer tot het vertrouwde straatbeeld behoren.

Eurabia is een mooi woord, en Ye’or gebruikte nog een term die het waard is om bij stil te staan: dhimmyschap. Daar wordt onderdanigheid mee bedoeld; de dhimmy is een inferieure niet-moslim die zich uit angst onderwerpt aan de islamitische wet. Hij past zich aan en spreekt alleen kwaad over moslims als hij er zeker van is dat ze hem niet horen, zo bang is hij.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.

Onderwerpen