Spring naar de content

Duur slotakkoord

Huib Boermans is de tijdelijke baas van de TROS, sinds zijn voorganger moest opstappen na problemen met de producenten Dullaert & Dumas. Boermans zat eerder met Marc Dullaert in het bestuur van het Nederlands Promenade Orkest, dat drie jaar geleden failliet ging. Nu heeft hij een schadeclaim van ruim zes ton aan zijn broek. Reconstructie van een kerstdrama.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bart de Koning

Het had een scène uit A Christmas Carol van Charles Dickens kunnen zijn. Op 23 december 2003 kregen de muzikanten van het Nederlands Promenade Orkest een brief van hun werkgever thuis bezorgd. Daarin de zakelijke mededeling dat het orkest zou worden opgeheven en dat de orkestleden aan het begin van het nieuwe jaar op straat zouden staan. En o ja, of ze nog wel even één maandje door wilden spelen om nog wat extra inkomsten binnen te halen. Dickens’ legendarische vrek Ebenezer Scrooge had het niet beter kunnen bedenken: zestig mensen, van wie een groot deel met een arbeidshandicap, vlak voor de Kerst ontslaan. “Die brief vlak voor Kerstavond heeft een enorme impact gehad,” vertelt Annemarie van der Heijden, destijds klarinettist en voorzitter van de OR. “Dat blijft je wel bij.”

Met het faillissement kwam een einde aan een mooie traditie van ruim een halve eeuw oud. Het Nederlands Promenade Orkest bood werk aan muzikanten die langdurig werkloos waren geweest of die te kampen hadden met een handicap, bijvoorbeeld omdat ze na een ongeluk geen dwarsfluit meer konden spelen en zich omgeschoold hadden tot contrabassist. Twee derde van de muzikanten was in dienst van de sociale werkvoorziening (de WRA). Een derde had een Melkert-baan. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.