Spring naar de content
bron: waldemar post

De vader van de Volkskrant

Geen gratis krant, geen zondagskrant, een lezersbestand dat afkalft, ruzie met zijn bazen, en toch stapt hij maar niet op. Want: ‘Hij ís die krant en hij is ermee getrouwd.’ Is er eigenlijk nog een leven na de Volkskrant voor hoofdredacteur Pieter Broertjes? En áls hij vertrekt, wie volgt hem dan op?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Daan Dijksman, Gert Hage

Toen Arendo Joustra (1957) zich op 1 december 1980 aandiende op de redactie van de Volkskrant om daar, naar eigen zeggen, te werk te worden gesteld als ‘chef prullenbakken’ (oftewel belast met allerlei dingen die van tafel waren gevallen) werd hij bij de lift opgewacht door Pieter Broertjes (1952). Joustra: “Pieter was precies een jaar eerder dan ik begonnen. Ik zie hem nog voor me: lang haar, snor, spijkerbroek en – naar de hippiemode van toen – een tasje dat was opgetrokken uit een stuk Perzisch tapijt.” 

Er groeide al snel een tot op de dag van vandaag voortdurende vriendschap. Die was ermee begonnen, althans in de herinnering van Joustra, dat Broertjes een aanrijdinkje had veroorzaakt na een gezamenlijk bezoek aan café Hesp, de Volkskrant-kroeg aan de Amsterdamse Weesperzijde. Toen Broertjes, die inmiddels ruim elf jaar hoofdredacteur is van de Volkskrant, afscheid nam als voorzitter van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, werd hij opgevolgd door Joustra, die alweer een tijd aan het hoofd staat van het weekblad Elsevier

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.