Spring naar de content

De klokkenluider van Abu Ghraib

In 2004 gaf een Amerikaanse soldaat in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak een schijfje met foto’s aan de lokale legerleiding. Kort daarna was er een wereldwijd schandaal, en stond ‘Abu Ghraib’ voor alles wat mis was met het Amerikaanse terreurbeleid. De soldaat heette Joe Darby, en dit is zijn verhaal. Over slapen met een pistool, het ‘verraad’ van Rumsfeld en de reactie van het thuisfront. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

 ‘Iedereen denkt dat het een complot was wat er in Abu Ghraib gebeurde. Iedereen denkt dat er een bevel van hogerhand is geweest, of dat iemand van de leiding ervan moet hebben geweten. Iedereen heeft het mis. Niemand van de leiding wist van de mishandelingen omdat niemand van de leiding de moeite nam erachter te komen. Dat was het werkelijke probleem. De leiding was zich nergens van bewust, want die mensen leefden in hun eigen kleine wereldje. Dus het was geen complot – het was onachtzaamheid, niets meer of minder. 

De generaal die het bevel voerde over de gevangenis was Janis Karpinski, maar dat betekende niet dat ze er ooit was. Karpinski was voortdurend in Koeweit of in Bagdad. Zij bleef lekker op haar kont zitten op mooie, veilige plekken. Ze was er alleen als een hooggeplaatst iemand op bezoek kwam. Een half uur voor die aankwam, vloog ze ernaartoe; ze briefte de gast, gaf een rondleiding en vloog dan weer terug. Verder had ze geen flauw idee van wat er gebeurde. Ze deed niets anders dan de kont likken van de hoge heren. Ze vond het zeker niet leuk in een overbevolkte, gewelddadige gevangenis die constant bestookt werd door mortiergranaten. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.