Spring naar de content

Ayaan Hirsi Ali (1): de creatie van een mythe

Veertien jaar geleden begon een Afrikaanse asielszoekster in een Nederlandse caravan aan een onstuimige carrière. Toen ze in 2006 weer vertrok, had ze heilige huisjes omvergetrokken, gewone en prominente Nederlanders op de kast gejaagd en een kabinet opgeblazen. Alies Pegtel reconstrueert aan de hand van talrijke bronnen en interviews het fenomeen Ayaan Hirsi Ali. Deel 1: De creatie van een mythe.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Alies Pegtel

Ayaan Hirsi Ali was op zaterdag 13 mei 2006 het middelpunt van zeven heren van middelbare leeftijd. Ze bevond zich te midden van schrijver en columnist Leon de Winter, hoogleraar en publicist Paul Scheffer, hoogleraar Paul Cliteur, hoogleraar en NRC-columnist Afshin Ellian, Trouw-columnist Sylvain Ephimenco en de voormalige chefs van het Trouw-katern Letter & Geest, Chris Rutenfrans en Jaffe Vink. 

Het erudiete gezelschap had zich naar het huis van een van de heren gespoed voor crisisberaad. Hun vriendin, de Somalische Hirsi Ali, bedreigd critica van de islam, moedig voorvechtster van de emancipatie van moslimvrouwen, beroemd VVD-Kamerlid, dreigde haar Nederlandse paspoort te verliezen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.