Spring naar de content

2006: het jaar van de provincie

Boer zoekt Vrouw was dé grote klapper op tv, Jan Smit maakte furore als volkszanger en de dorpse Jan Peter Balkenende gaf al zijn stadse rivalen het nakijken – 2006 werd geregeerd door het platteland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

Het zelfstandig naamwoord ‘provincie’, zo leert de meest recente editie van Van Dale Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal, kan vier dingen betekenen. ‘Staatkundig onderdeel van een rijk’, ‘provinciale overheid’, ‘kerkprovincie’, maar ook ‘het platteland in tegenstelling tot de hoofdstad’. Bij die laatste betekenis hoort tevens het begrip ‘provinciaal’. Volgens Van Dale is dat ‘iemand uit de provincie, niet uit een grote stad (met de bijgedachte: minder cultuur, ontwikkeling hebbend, benepen, niet-ruimdenkend)’. Provinciaal kunnen we ook in bijvoeglijke zin gebruiken, door er simpelweg een s achter te zetten: provinciaals. Van Dale geeft daar ook een synoniem voor: ‘boers’.

Meteen zijn we waar we wezen moeten. Want in 2006 was die – zogenaamd – cultuurloze, benepen en boerse denk- en leefwereld van de provincie alom tegenwoordig.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.