Spring naar de content

Uitverkoren maar arm

Israël besteedt miljarden euro’s aan oorlog en bescherming, maar dat is slecht voor de economie. De rijen bij de gaarkeukens worden langer. ‘Het militaire budget is een heilige koe.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Emma Blijdenstein

In de keuken van het Hazon Yeshaya-instituut wordt hard geschild. Een regiment soldaten, schorten voor, snijdt aardappels in stukjes en gooit die in een enorm soepbassin. Achter de beduimelde keukendeur staat een lange rij. “Njet, njet,” roept een vrouw. Met brede armgebaren legt ze uit dat er niet wordt voorgedrongen. De mensen staan zelfs tot buiten te wachten. Een voor een schuifelen ze een kamertje in waar hun blauwe identiteitskaart wordt gecheckt. Tegen de muur staat een verzameling boodschappenkarretjes geparkeerd.

“We hadden net met onze commandant nog een discussie over armoede,” zegt Regina. De soldate kijkt naar de propvolle ontvangsthal. “Ik kan niet geloven dat dit in Israël bestaat.” 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.