Spring naar de content

Vedette

De cabernet franc wordt wel de druif voor gevorderde wijndrinkers genoemd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Harold Hamersma

Mede debet aan deze reputatie is het feit dat de fameuze wijn van het beroemde Château Cheval-Blanc de voor een St. Emilion ongebruikelijk hoge ‘dosering’ van zestig procent van cabernet franc bevat. Bovendien is een inmiddels veel beroemder familielid uit zijn DNA-materiaal ontsproten: cabernet sauvignon is het resultaat van een romance tussen de cabernet franc en de sauvignon blanc. Maar waar kindlief furore maakte in Bordeaux en ook de wijnmakers elders op deze aardbol aan zijn voeten kreeg, bleef de populariteit van de cabernet franc bij het grote publiek beperkt. In Bordeaux is er – behalve dan in Cheval-Blanc – niet meer dan een bijrolletje voor hem weggelegd. Cabernet franc wordt er veelal gezien als een nauwelijks noodzakelijk kruiderijtje in ‘de grote wijnen’. En in Italië, Californië, Australië, Chili en Nieuw-Zeeland hebben een paar thrillseekers ’m aangeplant, maar toch vaak alleen uit blendoverwegingen. De echt gevorderden wenden de steven noordwaarts richting de Loire. In dit koelere klimaat zijn de rollen omgekeerd en is juist cabernet sauvignon tweede keus. Is het jaar heel goed, dan gebruiken de boeren weleens een ‘shotje’ om hun rood wat meer intensiteit mee te geven, maar verder is in de Loire de cabernet franc de held. 

Toch blijft het oppassen geblazen met hem. Want niet alle wijnboeren weten raad met deze vedette. Onzorgvuldig vinifiëren, te vroeg oogsten en/of een verkeerde ondergrond resulteren in grimmige, harde, onrijpe, groene wijn. En merkwaardigerwijs komt juist hiervan het meeste op de markt, waardoor de reputatie van de Loire als gebied van rode kwaliteitswijnen niet al te best is. Maar de liefhebber die een beetje de weg weet, wil nog weleens tegen fraai rood aanlopen waarin de cabernet franc zich van zijn beste kant laat zien. Zoals in Le Vau Jaumier 2004 van Gérald Vallée uit St. Nicolas de Bourgeuil bijvoorbeeld. Een schoolvoorbeeld van cabernet franc op zijn aller-, allerbest. Handgeplukt. Ongefilterd. Paarszwart van kleur. Verrukkelijk boeket van viooltjes en bramen en frambozen. Fluwelen mondgevoel. Zachte, maar stevige tannines, het zoet van geroosterde rode paprika, donker fruit, rijpe tomaat, wat chocolade en peperigheid. Werd dan ook tijdens de Decanter World Wine Awards, die recentelijk werden uitgereikt in Londen, als Loire-wijn uitgeroepen tot… beste bordeaux-blend. Mede met dank aan de tien procent cabernet sauvignon die Vallée aan zijn wijn toevoegde. Van je kinderen moet je het maar hebben, zo blijkt.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.

Onderwerpen