Spring naar de content

Een ouderwetse Heeresma

Met Kijk, een drenkeling komt voorbij heeft Heere Heeresma het somberste boek uit zijn carrière geschreven. Maar voor de fans is het een must.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Een tijd lang heeft er de klad gezeten in het schrijverschap van Heere Heeresma. De auteur woonde in het buitenland en kwam alleen nog over om een potje te mopperen. Zijn ironie leek een maniertje te zijn geworden, wat de kwaliteit van zijn werk uiteraard niet ten goede kwam. Uitgevers doken weg als Heeresma ergens zijn hoef plantte, indachtig de vele niet terugvorderbare voorschotten die nog openstonden. Met Sprookjes voor het sterven gaan uit 1996 leek het laatste wel te zijn gezegd.

Maar zie: vorig jaar verscheen ineens Jongen uit plan Zuid ’38-’43, deel 1, ont-roerende jeugdherinneringen, zonder opsmuk opgeschreven, maar daardoor van een niveau dat Heeresma in jaren niet had bereikt. Daarna kwam – weer bij De Arbeiderspers – ook nog eens deel 2 uit, zodat wij konden vaststellen dat Heeresma een uitgeverij had gevonden waar hij het langer kon uithouden dan een halve middag. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.