Spring naar de content

Amerika in verval? Welnee

Europa beklaagt zich over George W. Bush, maar ontwikkelt zelf geen buitenlands beleid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dirk-Jan van Baar

Zelfs George W. Bush schuwt de vergelijking niet meer. Ook de Amerikaanse president gaf toe dat het huidige geweld in Irak gelijkenis vertoont met het Tet-offensief van de Vietcong in januari 1968. Dat wordt als keerpunt in de Vietnam-oorlog gezien. Hoewel de opstand werd neergeslagen, ontstond in Amerika het gevoel met een oorlog bezig te zijn die niet te winnen was. Ook over Irak horen we constant van zulke geluiden. De Amerikanen overwegen ‘aanpassing’ van hun falende strategie, en volgens de Britse legerleiding maakt de westerse militaire aanwezigheid de toestand alleen maar erger. Het wordt opgezogen door critici van de Irak-oorlog, die dit altijd al hebben geweten. Naar hun mening is Bush niet alleen de ergste president die Amerika ooit heeft gehad, maar zij schetsen ook een beeld van een wereldmacht in verval die steeds dieper in het moeras wegzinkt. Terugtrekken uit Irak lijkt de enige optie.

Onder Bush zal dat niet gebeuren. Hij heeft nog twee jaar te gaan en zijn presidentschap is zo met Irak verbonden dat hij niet meer terug kan. Maar zijn populariteit is tanende en de Democraten maken een goede kans om bij de tussentijdse Congresverkiezingen in november een einde te maken aan de alleenheerschappij van de Republikeinen. Daarmee is de oorlog tegen het terrorisme niet weg. Ook de Democraten zullen die moeten voeren, langs lijnen die door Bush zijn uitgezet. Een aftocht uit Irak verandert daar niets aan en versterkt de noodzaak om zich voor de modernisering van het Midden-Oosten te blijven inzetten. Terugkeer naar de oude status-quo is uitgesloten, omdat Bush de regio met zijn regime change definitief heeft opgeschud. Het presidentschap van Bush is transformatief, wat de uitkomst ook mag zijn. En meer nog dan Amerika heeft de rest van de wereld er belang bij dat het moslimterrorisme een halt wordt toegeroepen en dat schurken en schurkenstaten geen vrij spel krijgen. Noord-Korea met kernwapens is voor alles een probleem voor de landen in de directe omgeving. Hetzelfde geldt voor Iran. De VS zijn als supermacht op afstand nog het minst kwetsbaar.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.