Spring naar de content

‘We staan dicht bij een absoluut rampscenario’

De crisis in Libanon draagt de vrucht in zich van veel meer onheil. Tot een Derde Wereldoorlog aan toe. Ex-CIA-agent Robert Baer over de verborgen strijd tussen Iran en de Verenigde Staten. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Vandyck

Achter de oorlog in Libanon doemt een zo goed als onvermijdelijke confrontatie op tussen het Westen en Iran. Tenminste, dat zegt Robert Baer, die tot 1997 CIA-agent was in het Midden-Oosten. Baer is bijzonder goed gekwalificeerd om dat oordeel te vellen: de gereputeerde Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour M. Hersh, die in zijn rijk gevulde loopbaan Abu Ghraib en het bloedbad van My Lai aan het licht bracht, noemde hem ‘de misschien wel beste veldofficier in het Midden-Oosten’.

Over zijn jaren als geheim agent schreef hij het boek See No Evil, dat de basis werd voor de film Syriana, waarin George Clooney het losjes op Baer gebaseerde hoofdpersonage speelde. Onlangs kwam van Baer een nieuw boek uit, de roman Blow The House Down. Daarin schrijft hij een alternatieve geschiedenis van 11/9, waarin niet Al-Qaida, maar Iran achter de aanslagen zit.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.