Spring naar de content

Voedselverspilling

Eten weggooien is een grotere schandvlek op het geweten dan het zoveelste nieuwe ameublement aanschaffen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Beatrijs Ritsema

 In Nederland wordt een derde van al het voedsel weggegooid, zo heeft de Wageningen Universiteit berekend. Veel gaat verloren in de voedingsindustrie zelf (landbouw, fabrieken, supermarkten, horeca), maar in particuliere huishoudens wordt ook tien à vijftien procent weggegooid. De totaalkosten van de verspilling bedragen meer dan vier miljard euro per jaar.

Vanuit een oogpunt van efficiency zijn deze cijfers verontrustend. In moreel opzicht zijn ze zelfs beschamend, omdat iedereen die een halfje oud brood weggooit heus wel weet dat het er elders ter wereld of in andere tijden heel anders toegaat (toeging). Geen van de producten van de consumptiemaatschappij is zo emotioneel beladen als voedsel. Verspilling in die sector is een grotere schandvlek op het geweten dan het zoveelste nieuwe ameublement aanschaffen – oude meubels kun je immers naar de kringloopwinkel brengen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.