Spring naar de content

Dienen en beschermen, in de Stopera

Amsterdam is binnenkort mogelijk een politieke partij rijker: To Serve and Protect. Dat is niet toevallig ook de naam van een bekend particulier beveiligingsbedrijf.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Dat bedrijf werd in 1996 opgericht door de Surinaamse ex-kickbokskampioen Marvin Irion en Erwin Oudkerk. Ze haalden in 2002 alle kranten met hun succesvolle aanpak van Marokkaanse probleemjongeren op het Amsterdamse station Lelylaan. To Serve and Protect (TSAP) had vooral allochtonen in dienst, onder wie freefighters. Mannen die, in tegenstelling tot de politie, ontzag genoten onder de jonge rovers.

In 2003 kreeg Irion, naar eigen zeggen ten onrechte, een veroordeling wegens geweldpleging aan zijn broek. Hierdoor moesten alle aandelen van het bedrijf op Oudkerks naam worden gezet; Irion wordt tegenwoordig ingehuurd als adviseur.

Irion geldt als een autoriteit waar het gaat om het omgaan met criminele jongeren. In februari noemde hij Nederland in dit blad ‘hopeloos naïef’. Vooral op de PvdA had hij forse kritiek. “Job Cohen is een heel softe meneer.” Samen met Oudkerk overweegt Irion in Amsterdam mee te doen aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Speerpunt: ‘een respectvolle, maar consequente aanpak van probleemjongeren’.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

“We moeten nog wel van alles uitzoeken,” zegt Irion. “Mag je een bedrijfsnaam wel gebruiken voor een partij? En wat is het bedrijf eigenlijk waard? Als we gekozen worden, moeten mogelijk alle aandelen van de hand worden gedaan. We willen niet beticht kunnen worden van belangenverstrengeling. Of mijn veroordeling een struikelblok vormt? Ook dat gaan we checken, maar als ik zie wie er allemaal in de politiek zitten, denk ik van niet.”

Oudkerk vindt dat de ‘markantere persoon’ Irion lijsttrekker moet worden, maar volgens Irion is dat nog niet besloten. Laatstgenoemde bevestigt wel dat hij zich als ‘neger’ steviger uitspraken over allochtonen kan permitteren.