Spring naar de content

Politieke fabel

‘V for Vendetta’ is een futuristische avonturenfilm met veel historische verwijzingen. Vermakelijk, kritisch en venijnig.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Erik Spaans

Kwisvraagje. Wat hebben de namen Coen, Farrelly, Polish, Weitz, Taviani, Pang en Wachowski gemeen? Antwoord: het zijn de achternamen van regisserende broers die gewend zijn als duo te opereren. Hoewel we op de aftiteling van de futuristische thriller V for Vendetta de naam James McTeigue aantreffen als regisseur, mogen de broers Andy en Larry Wachowski gerust als drijvende kracht achter het project worden beschouwd. Ze schreven het scenario en tekenden voor de productie. McTeigue werkte bij vorige films als first assistant director met de Wachowski-broers samen en is nu dus een plaatsje gestegen in de pikorde.  

De uit Chicago afkomstige broers Andy en Larry Wachowski maakten in 1996 een ijzersterk regiedebuut met Bound. In deze ongemeen spannende thriller komt een vrouwelijke loodgieter een klusje opknappen bij een maffiabaas, om prompt als een baksteen voor diens vriendin te vallen. De vrouwen gooien het op een akkoordje en bedenken een plannetje om twee miljoen dollar maffiageld achterover te drukken. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.