Spring naar de content

Lik op stuk

Wangedrag op school moet door die school worden bestraft. Meteen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Beatrijs Ritsema

In de virtuele parallelwereld van het internet gaat het er veel heftiger aan toe dan in het echte leven. Vooral in de chatboxen en op msn, waar mensen onmiddellijk op elkaar reageren, kunnen emoties van de ene minuut op de andere oplopen van rustig tot razend. Remmingen verdwijnen wanneer mensen anoniem of onder pseudoniem opereren, wat op discussieforums vaak voorkomt. Maar ook in een setting met bekenden (tieners op msn) zijn de remmingen minder groot dan wanneer ze oog in oog met elkaar staan. De simpele handeling van een beetje tikken op een toetsenbord geeft een illusie van onkwetsbaarheid. Het is dus niet verbazend dat allerlei mensen die zich in het echte leven wel twee keer bedenken voor ze agressief uit hun slof zouden schieten, op het internet lustig hun gang gaan. Opgeteld bij de mensen die zich altijd al als bullebak gedragen, geeft dat een overmaat aan onaangename uitlatingen in de chatboxen.

Meer dan negentig procent van de tieners zit op msn. Als je er niet aan meedoet, lig je eruit, sociaal gesproken. Tegelijk fungeert dat hele msn als een soort monitor waarmee het collectief de groepsdruk op peil houdt. Dezelfde groepsmechanismes als in het echte leven spelen een rol, maar dan intensiever, omdat er minder angst voor repercussies bestaat. Sociale uitsluiting, kleineren, roddelen, pesten, bedreigen maken altijd deel uit van de groepscultuur van tieners, maar het ontbreken van oogcontact (wat toch nog weleens dempend kan werken) verergert de agressie. Het msn-domein onttrekt zich aan de supervisie van volwassenen. Ouders denken dat hun kind onschuldig aan het chatten is met vrienden over tienersbesognes – en dat ís vaak ook het geval, maar soms ook niet. Ouders hebben begrijpelijk genoeg geen zin om te gaan patrouilleren in dat tienergeklets. Bovendien kunnen ze de lingo niet volgen. Zo is msn enerzijds een fantastische vrijplaats voor tieners, anderzijds een potentieel onderdrukkingsmiddel voor de buitenbeentjes onder hen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.