Spring naar de content

Kop in het zand

Je mag het eigenlijk niet zeggen, maar het is altijd aardig om gelijk te krijgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door J.A.A. van Doorn

Begin oktober 2003 schreef ik in dit weekblad een pleidooi tegen vrouwen in het leger. De marine leek me al helemaal ongeschikt. Ik citeer: “De eis aan jongemannen die soms maanden op zee zijn, zich in het gezelschap van jonge vrouwelijke collega’s ontspannen en onbevangen te gedragen, grenst aan het onmogelijke. De militaire bureaucraten die dit hebben gedacht, hebben de kat op het spek gebonden en vervolgens hun kop in het zand gestoken.”

De vorige week bekend geworden seksuele misdragingen aan boord van het marinefregat Tjerk Hiddes geven mij gelijk, al zal nader onderzoek nodig zijn om precies vast te stellen wat daar is gebeurd. Het is overigens een beperkt gelijk, want het betreft slechts één schip. Belangrijker is de mening van het PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink, die uit vele gesprekken met vrouwen in de krijgsmacht weet dat de Tjerk Hiddes ‘het topje van de ijsberg’ kan worden genoemd. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.