Spring naar de content

Eikenhout

De invloed van eikenhout in een wijn moet als peper en zout zijn en niet de rol van hoofdgerecht opeisen, is de geldende regel in wijnland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Harold Hamersma

Tot voor een aantal jaren geleden had de wijnmaker om zijn creatie een beetje te ‘spicen daarentegen wel een heel vat nodig. Maar die dingen zijn duur (700 euro voor een vat met een inhoud van 225 liter is geen uitzondering) en kennen qua smaakafgifte een beperkte levensduur (twee jaar). Vooral producenten van budgetwijnen zagen zich daardoor voor problemen gesteld. Aan de ene kant met hun chief financial
officer
, omdat ‘echt’ eikenhout niet in de begroting paste. En aan de andere kant met de wijndrinker, omdat die juist gewend was geraakt aan wijn met vatensmaak. 

Vanuit de Nieuwe Wereld kwam de oplossing. De in roestvrij staal opgevoede wijnen kregen de gewenste houtsmaak mee door er planken (het kliklaminaat van de wijnindustrie) of jutezakken met houtsnippers in te hangen. Ook oplospoedertjes met eikenhoutsmaak werden gebruikt. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.

Onderwerpen