Spring naar de content

De rente-aftrek kan best weg

Geruststellend nieuws voor huiseigenaren: het schrappen van de hypotheekrente-aftrek leidt hooguit tot een geringe daling van de koopkracht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

Was er een surplus aan ander economisch nieuws? Verdienen journalisten zo weinig dat ze zich geen koopwoning kunnen permitteren? Of was de materie wellicht niet juicy genoeg? Wat de reden ook moge zijn, feit is dat de brief die staatssecretaris Joop Wijn van Financiën vorige week naar de Tweede Kamer stuurde, in de media nagenoeg geheel onbelicht bleef. Terwijl de inhoud toch relevant genoeg was voor ten minste een éénkolommertje.

Waar de brief over ging? Over de gevolgen van het schrappen van de hypotheekrenteaftrek. Op verzoek van het parlement – Wijn meldt dit nadrukkelijk; de lezer mocht eens denken dat de bewindsman, politiek levensmoe, zelf de initiator was – heeft de staatssecretaris zijn ambtenaren opdracht gegeven uit te rekenen welke invloed de verschillende varianten om de aftrek te beperken hebben op de begroting en op de koopkracht. De uitkomsten zijn geruststellend voor huiseigenaren. Anders dan tegenstanders van het morrelen aan de hypotheekrenteaftrek graag willen doen geloven, daalt de koopkracht nauwelijks. Wéér een argument om snel het mes te zetten in de aftrekregeling.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.