Spring naar de content

‘De clash is onvermijdelijk’

Ooit speelde hij gitaar in nachtclubs, en was hij communist. Nu is Abu Ameenah Bilal Philips een islamitisch fenomeen. ‘Ik geloof in een strijd tussen secularisme en islam.’ 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Leo Kwarten

Het is maart 1991. Op hun bases in Saoedi-Arabië vieren de soldaten van het Amerikaanse leger hun verpletterende overwinning op het Irak van Saddam Hoessein. Ze hebben de wereld versteld doen staan met een vijf weken durend mediaspektakel waarin beelden van smart bombs, begeleid door de cactusdroge humor van opperbevelhebber Norman Schwarzkopf, de onbetwistbare militaire superioriteit van Amerika hebben gevestigd. Terwijl de soldaten hun dagen slijten in afwachting van repatriëring, verrijst op een dag een bedoeïenentent tussen de barakken. Wie een kijkje gaat nemen, wordt hartelijk verwelkomd door een lange Jamaicaan, een vriendelijk glimlachende veertiger die gekleed gaat als een moslim maar Engels spreekt als een reggae-artiest.

Zijn naam is Abu Ameenah Bilal Philips. Hij is ingehuurd door de Saudi Arabian Airforce om, zoals hij zegt, ‘het verstoorde beeld dat ze in Amerika van de islam hebben, recht te zetten’. Zes maanden later hebben meer dan drieduizend Amerikaanse soldaten – mannen én vrouwen – zich bekeerd tot de islam. Wat door de Saoedi’s wordt verkocht als een onschuldige cursus interculturele communicatie blijkt in werkelijkheid een geoliede campagne om zieltjes te winnen. Later geeft Philips in een interview toe dat een team van welzijnswerkers dat speciaal daarvoor getraind was, de barakken afging om potentiële bekeerlingen te identificeren en hen vervolgens de tent in te lokken.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.

Onderwerpen