Spring naar de content

Ambitieus behandelplan

In de gezondheidszorg worden beslissingen genomen die voor patiënten soms heel verkeerd uitpakken. Wekelijks in HP/De Tijd een praktijkgeval. Aflevering 23: De tandarts sleutelt voor een ton.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton van Dijk

Mevrouw Aben ging in januari 1998 te rade bij tandarts The uit Stiphout. Deze stelde een behandelplan voor. De uitgebreide, gecompliceerde behandeling zou ruim een jaar duren, de kosten, inclusief techniek, werden geraamd op 55.000 gulden. Van het plan op schrift begreep mevrouw Aben niet alles, voor haar was het Latijn, maar The beloofde haar een prachtig gebit. Tijdens de behandeling moest het plan door allerlei tegenslagen steeds worden bijgesteld. De geschatte duur liep uit tot maart 2003, vijf jaar dus, en de honorariumteller stond inmiddels op honderdduizend gulden. Mevrouw Aben: “Er kwam elke keer wat bij en er was vaak wat mis. Dat zou aan mij liggen. Ik poetste niet goed, of het kwam door de noodvoorzieningen. Natuurlijk wilde ik noodvoorzieningen, je loopt niet graag zonder tanden. Als dat niet had gekund had hij dat moeten zeggen; ik volgde zijn adviezen op.”

Wanneer mevrouw Aben pijn blijft houden, stuurt The haar door naar kaakchirurg Wolvius van het St. Annaziekenhuis in Geldrop. Mevrouw Aben: “Wolvius zei: ‘Wat is hier gebeurd? Hoeveel heeft dat gekost?’” 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.