Spring naar de content

Afscheid van de markt

In de afgelopen jaren ging het in Den Haag voortdurend over privatisering en marktwerking. Maar sinds de verkiezingen waait er een andere wind.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De linkse partijen hadden hun winst bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen nog niet geboekt of de liberalisering kwam in Den Haag op de tocht te staan. Er kwam sterk verzet tegen marktwerking in de ambulancezorg, privatisering van Schiphol en de huurliberalisering.

Onder de Paarse kabinetten en onder Balkenende was liberalisering de norm. De vraag was niet óf maar hoe snel veranderingen zouden worden doorgevoerd. Liberalisering en globalisering hoorden gewoon bij ‘de geest van de tijd’. Maar toen het volk zich tegen de Europese Grondwet keerde, veranderde er iets in de naar buiten gerichte houding van de Nederlandse politiek. Er was groeiend protest toen de marktwerking in het zorgstelsel werd ingevoerd; de modernisering ging weliswaar door en rampen hebben zich nog niet aangediend, maar de sfeer bleef katterig.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.