Spring naar de content

Sociale hypocrisie

Wij zijn tot sociale politiek veroordeeld, hoe asociaal die ook uitpakt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dirk-Jan van Baar

In de liberale jaren negentig voerde de VVD campagne met de stelling dat zij de warmte van een baan prefereerde boven de kilte van een uitkering. Dat was een bedenksel van Hans Hoogervorst, de huidige minister van Volksgezondheid, die in zijn jonge jaren met de PvdA sympathiseerde. Het was een poging om het alleenrecht van links op het begrip ‘sociaal’ te doorbreken en te laten zien dat liberalen wel degelijk oog hebben voor de onderkant van de samenleving. Geholpen heeft het niet. De stelling klonk eerder pesterig dan solidair en wekte toen al de indruk dat de VVD arme mensen als profiteurs in de hoek wilde zetten. Dat mag niet, dat is asociaal.

Inmiddels is de tijdgeest helemaal omgeslagen. De markt is nooit echt populair geweest, maar heeft het nu totaal verbruid. Het CDA is weer op zoek naar zijn ‘sociale gezicht’, dat onder het kabinet-Balkenende verloren is gegaan, en bij de VVD loopt Mark Rutte zich warm als kandidaat-leider. Rutte heeft al verklaard dat hij helemaal niet zo ‘sociaal-liberaal’ is als iedereen denkt, om niet meteen op Wouter Bos te lijken. Maar wie staatssecretaris is geweest van Sociale Zaken en Onderwijs, wordt vanzelf een softie, alsof er een onzichtbare hand van de overheid is, een sociale zonnebank die je warmer en menselijker maakt.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.

Onderwerpen