Spring naar de content

Eetteam: wijnconsumptie in Nederland, Jamie Oliver, De Keet

In Nederland is de wijnconsumptie per hoofd van de bevolking wederom fiks gestegen. Aldus de ‘verse’ cijfers van het Productschap Wijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Harold Hamersma, Ronald Hoeben

BIB

In Nederland is de wijnconsumptie per hoofd van de bevolking wederom fiks gestegen. Aldus de ‘verse’ cijfers van het Productschap Wijn. Dronken we in 2004 nog 20,5 liter per jaar, in 2005 nam onze drankzucht met 0,8 liter toe tot 21,3 liter. Vooral in de tweepersoonshuishoudens schijnt de kurkentrekker voortdurend voor het grijpen te liggen. Daar werd meer ingenomen, ‘omdat een eenmaal geopende fles vaak nog dezelfde dag wordt leeggedronken’. 

Bovendien vond er een verschuiving in drinkmomenten plaats. Werd in de voorgaande jaren wijn vooral na de piepers geconsumeerd, in 2005 dronken we voornamelijk voor en tijdens de maaltijd. Grootste groeier in de categorie ‘stille wijnen’ was rosé, die aan een schier onstuitbare opmars bezig is. In 1999 nog geen 2 procent groot, afgelopen jaar stopte de teller pas bij 12,3. Wit is iets populairder geworden en rode wijn moest wat terrein prijsgeven. Wijnland Frankrijk leverde eveneens in (van 43,8 naar 40 procent), zo ook Duitsland.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.