Spring naar de content

Boekentoptien (12, 2006)

Te verleidelijk om te laten liggen is De filosofie van de schoonheid van de krap veertigjarige Schotse hoogleraar John Armstrong.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Zandbergen

1. Verloren (1) – Nicci French (Anthos)

2. De Delta Deceptie (2) – Dan Brown (Luitingh)

3. Drijfzand koloniseren (6) – A.F.Th. van der Heijden (Querido/Selexyz)

4. De ontsnapping (4) – Heleen van Royen (HvR)

5. Knielen op een bed violen (5) – Jan Siebelink (De Bezige Bij)

6. Dedikkevandam (3) – Johannes van Dam (Nijgh &
Van Ditmar)

7. De schaduw van de wind (7) – Carlos Ruiz Zafón (Signature)

8. Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor (8) – Renate Dorrestein (Contact)

9. Komrij’s Kakafonie. Encyclopedie van de stront (–) – Gerrit Komrij (De Bezige Bij)

10. De wonderen van de heilbot. Dagboek 1997-2002 (10) – Oek de Jong (Augustus)

nieuw π Te verleidelijk om te laten liggen is De filosofie van de schoonheid van de krap veertigjarige Schotse hoogleraar John Armstrong. Op het omslag de zeer toepasselijke afbeelding van de Venus van Titiaan plus een quote uit The Sunday Times waarin Armstrong met de razend populaire Alain de Botton wordt vergeleken – die andere filosoof van het moderne bestaan. Armstrong verslaat op punten zijn collega. In De filosofie van de schoonheid ontpopt hij zich als een vermakelijke darwinist die over-tuigend aantoont dat schoonheid geen kwestie van persoonlijke hyperindividuele keuze is, maar van wetten. Dat wist iemand als Pythagoras al, maar bijvoorbeeld ook de zestiende-eeuwse Italiaanse architect Palladio. Die schreef voor dat een zuil negen keer
zo lang moet zijn als hij breed is, en dat de afstand tussen de pilaren twee keer zo groot moet zijn als de diameter
van één zuil. Het oog herkent Palladio’s maatvoering onmiddellijk als mooi. (Bert Bakker)

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

π De voormalige Vassallucci-auteur Niccolò Ammaniti wordt thans door Prometheus uitgebracht. Van deze auteur verscheen eerder al in verta-ling Ik haal je op, ik neem je mee. Ammaniti’s nieuwe boek Kieuwen is geen opvolger, maar zijn debuut. Het tweede werd hier besproken als een nogal sadistisch en gewelddadig werkje, en het debuut is van hetzelfde laken een pak. Andermaal is de hoofd-persoon een smakeloos tiepje, wat succes overigens niet in de weg hoeft te staan. (Prometheus)

π Lange tenen is een bundeling van de Telegraaf-columns van Wilfred Genee, die vooral bekendheid geniet als presentator van de Talpa-versie van Studio Sport. Genee is de minst wezenloze van alle voetbalcolumnisten, en dat zijn er heel wat. Benieuwd hoe lang hij dit niveau kan volhouden, want lange tenen hebben ze inderdaad wel in dat wereldje.
(L.J. Veen) 

Inschrijven nieuwsbrief

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.