Spring naar de content

Grand Hotel De Wereld

Ooit was Athénée Palace in Boekarest een verzamelplaats van nazi’s, spionnen en lichtekooien. Nu logeren er grootheden als Bill Clinton, Nicole Kidman en onze eigen Cees Veerman. Portret van een roemrucht hotel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gert Hage

Daar zaten ze. De Britse diplomaten, de Amerikaanse journalisten, de hoge nazi-officieren en de geallieerde spionnen. De Roemeense adellijke dochters, de chique hoeren, de rijke nietsnutten en de handige zakenlui. Fluisterend, spiedend, flirtend en roddelend op de enige plek in Europa waar in de zomer van 1940 nazi’s en geallieerden nog onder één dak vertoefden. “Alleen in het Athene Palace, een grandioos decor in de stijl van de Europese grand hotels, hadden de acteurs van het naoorlogse Europa en de acteurs van de nieuwe orde een even grote sterrenstatus en was het stuk zelf buitengewoon spannend,” schreef de journaliste gravin Rosa Waldeck.

Zij arriveerde eind juni 1940 in Boekarest en zou acht maanden in het hotel verblijven. Over die periode schreef gravin Waldeck, een aantrekkelijke, zwierige dame die in 1898 in Berlijn werd geboren als Rosa Goldschmidt, een intrigerend boek: Athene Palace Boekarest. Het is een met groot gevoel voor politieke verhoudingen en menselijke zwakheden geschreven journalistiek verslag van de zoveelste turbulente periode in de Roemeense geschiedenis, doorspekt met smakelijke observaties over de broeierige Roemeense zeden en gewoonten. Zo broeierig, zag gravin Waldeck, dat een hoge nazi-afvaardiging direct na aankomst in Roemenië een eigen bordeel opzette voor de Duitse soldaten.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.