Spring naar de content

Het mirakel Siebelink

Zijn roman over een strenggelovig gezin werd een doorslaand succes. Nu tourt Jan Siebelink – per dienstauto – van stad naar stad. ‘Hoe voelt dat nou, beroemd zijn?’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans Hoenjet

'Koeien halleloeien,” rijmt de grijze bard Rikkert Zuiderveld tijdens zijn optreden voor stichting De Literaire Hemel in het Drentse gehucht Amen. Ook grossiert hij in aforismen. Weet bijvoorbeeld iemand waarom mannen zo vaak verjaardagen missen? Nou, omdat ze met hun rug naar de kalender pissen! Kort daarvoor werd de kekke jeugdboekenschrijfster Mariken Jongman uit Groningen geïnterviewd. Ook dat vond het Drentse publiek ‘mirakels mooi’, maar eigenlijk zijn ze gekomen voor de schrijver van Knielen op een bed violen.

Een paar uur eerder is Jan Siebelink (1938) uit zijn woonplaats Ede met de dienstauto van De Bezige Bij vertrokken. Zijn chauffeur Peter, die eerder Harry Mulisch en Rudi Fuchs mocht vervoeren, luistert aandachtig naar de aanwijzingen van zijn Tom Tom als hij het Drentse niemandsland doorkruist. Een paar kilometer voorbij het in nevelen gehulde kamp Westerbork doemt het gehucht Amen op, waar het organiserend comité aan een lange tafel Siebelinks komst verbeidt. Achter de gelagkamer, in de verbouwde deel, wacht het samengestroomde publiek gespannen op de literaire held van 2005.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.