Spring naar de content

Nieuwjaar in Amsterdam

Waarin Job Cohen recipieert met ex-stewardessen, oud-Kabouters en een Stalin-lookalike.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Zandbergen

De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Amsterdam is een soort burgemeestersboekenbal: iedereen wil erheen, maar er is niets te beleven. Dit jaar oogstte Job Cohen voor het eerst donderend applaus. Dat was toen hij bekendmaakte dat de stad veertien miljoen extra uittrekt voor directe armoedebestrijding. Het liberale tandengeknars van coalitiegenoot VVD was tot in de toiletten van het Concertgebouw hoorbaar. 

Voormalig stewardess Gonny van Oudenallen heet eigenlijk gewoon Hildegonda Kos­ter. Naast Hildegonda staat haar verloofde, notaris Maarten Meijer van Meijer Notarissen. Hij heeft gaatjes in zijn schoenen, zij een serieus gat in haar hand. Liefhebster van dure lingerie. Raadslid Gonny huurde namens Mokum Mobiel zichzelf in als adviseur, en hield met de aldus verkregen banknoten haar bric-à-bracwinkeltjes aan de Haarlemmerdijk en de Leliegracht overeind. Bonnetjes kwijt, administratie gestolen – de bekende routine.
Gonny moest zo’n 69.782 euro terugbetalen, waarvan tot nu toe 36.532 euro is teruggestort. Het nieuwe Mokum Mobiel-bestuur bestaat thans uit een ex-Telegraaf-journalist, de uitbater van Jordaancafé Lowietje (ook bekend als decor van Baantjer), een gepensioneerde Noor die alleen Engels spreekt, aangevuld met een oud-wereldkampioen wielrennen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.