Spring naar de content

Wachten op Koninginnendag

De spelling van veel Nederlandse woorden is opnieuw gewijzigd. Op één woord rust echter een taboe. ‘De ministers hebben enige aandrang gevoeld vanuit het Hof.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thieu Vaessen

Het jaar 2006 heeft vermoedelijk nu al één nieuw woord opgeleverd: spellingsrebellie. Van een rebellie mogen we wel spreken nu een groot aantal Nederlandse media, waaronder HP/De Tijd, de nieuwste spellingshervorming gaat boycotten. De meeste Nederlandse kranten en opiniebladen doen ook in het nieuwe jaar een appèl op een Tweede-Kamerlid en geen appel op een Tweede Kamerlid.

De taalkundigen van de Werkgroep Spelling van de Nederlandse Taalunie die de nieuwe regels hebben bedacht snappen weinig van de commotie. Volgens hen verandert er heel weinig met de hervorming die in 2005 zijn beslag kreeg en die officieel op 1 augustus 2006 van kracht wordt. De onvrede zou eerder een verlate reactie zijn op de hervorming van 1995, die veel ingrijpender was en die bekendstaat als de pannenkoek-spelling omdat woorden als pannekoek een tussen-n kregen. Die tussen-n maakte ook in 1995 al protest los omdat het veranderende woordbeeld voor verwarring en onthechting zorgt. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.