Spring naar de content

Max Pam Award 2005

Wat was het beste literaire boek van 2005? Wie is de winnaar van de
prestigieuze Max Pam Award en krijgt de Parker 51? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Het jaar 2005 was het jaar van de restauratie. Er werden geen dissidenten meer vermoord, maar wel veel gewone gangsters. Religie versterkte haar positie. Zelfs mensen die niet in God geloven, hechtten ineens weer veel waarde aan inhoudsloze rituelen. De regering-Balkenende ging door met haar respectcampagne en minister Piet Hein Donner van Justitie werd door de parlementaire journalisten uitgeroepen tot de beste politicus van het jaar. Die verkiezing was des te opmerkelijker, omdat Donner in 2005 van de ene blunder naar de andere is gestruikeld. Je zou verwachten dat al die parlementaire journalisten door hun hoofdredacteuren met een grote schop waren ontslagen, zoals in elk normaal land zou zijn gebeurd, maar die schoonmaak bleef achterwege. Misschien kunnen al die parlementaire journalisten na André Rouvoet (2004) en Piet Hein Donner volgend jaar Sinterklaas of de paus onderscheiden. 

Ook in de literatuur werd de trend van de restauratie zichtbaar. Het boek van het jaar werd Knielen op een bed violen van Jan Siebelink. Het werd onderscheiden met de AKO-prijs en haalde de eerste plaats op de bestsellerslijsten. Volgens de laatste berichten gaat Paul Verhoeven het verfilmen. Op deze plaats is het niet besproken; een misser natuurlijk. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.