Spring naar de content

Jood in Venetië

Shakespeare’s ‘The Merchant of Venice’ werd nooit eerder verfilmd vanwege de antisemitische ondertoon. Michael Radford maakte er een lovenswaardige film van óver antisemitisme.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Erik Spaans

Van The Merchant of Venice – toch een van de populairste toneelstukken van William Shakespeare – bestond tot voor kort geen enkele filmbewerking. Er was alleen een televisieregistratie van een toneeluitvoering (met Laurence Olivier), maar die is beslist niet bedoeld voor vertoning in de bioscoop. Dat geen enkele filmmaker zich aan The Merchant of Venice waagde, is des te opmerkelijker als je de stortvloed aan Shakespeare-stukken in ogenschouw neemt die de afgelopen jaren wél geschikt voor het witte doek werden bevonden. 

In 1995 werd Othello verfilmd met Laurence Fishburne in de titelrol. Vijf jaar later volgde een eigentijdse bewerking van Othello onder de titel O, waarin het verhaal zich afspeelt onder basketballers op een Amerikaanse highschool. Richard III (1996) werd in een onheilspellend jaren-dertig-jasje gestoken, waarbij het door Ian McKellen gespeelde titelpersonage sterk aan een nazileider deed denken. Sommige scènes van het opmerkelijk bloederige Titus (2000) leken zich in het Italië van Mussolini af te spelen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.