Spring naar de content

Detox heeft een wachtlijst

In de gezondheidszorg worden beslissingen genomen die voor patiënten soms heel verkeerd uitpakken. Wekelijks in HP/De Tijd een praktijkgeval. Aflevering 13: met een smoes naar de Eerste Hulp.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton van Dijk

Houdt dokter Labots niet van verslaafden? Denkt hij wellicht: eigen schuld, dikke bult? Wim Mahieu en Annie Tesselaar, de ouders van Richard Mahieu, kunnen die mening niet van zich afzetten. De ouders – ze zijn gescheiden maar gaan goed met elkaar om – wisten hoe gevaarlijk hun zoon leefde. Richard was heroïneverslaafde. Geen crimineel; hij werkte als bakkersknecht, matroos en kok op de grote vaart tot hij afgekeurd werd en introk bij een vriend in Den Helder. Na de heroïne raakte hij aan de drank. Zijn onderhoudsdosis methadon werd door maatschappelijk werkster Anneke Vos van Triton verslavingszorg thuisbezorgd. 

De vriend – ook alcoholist – sterft najaar 2003. Richard kan dat verdriet niet verwerken; hij leeft als een soort kasplant. Hij drinkt heel veel jenever met appelsap; de overbuurman doet de meeste boodschappen en vader en moeder brengen hem beurtelings wat te eten. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.