Spring naar de content

Weg met de walletjes

Naast de Russische Bibliotheek van Van Oorschot blijkt er ruimte te zijn voor zoiets als de Sociaal-Democratische Bibliotheek van Prometheus/Bert Bakker.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Zandbergen

Op dezelfde locatie waar een paar weken geleden de presentatie plaatsvond van het boek van ex-PvdA-politicus Rob Oudkerk, werd nu een andere PvdA-held in de schijnwerpers gezet. Lodewijk Asscher is fractievoorzitter in de Amsterdamse gemeenteraad voor die partij, en lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006. De leidsman heeft zijn idealen te boek gezet in Nieuw Amsterdam en de gansche arbeiderspartij was uitgelopen om dat mee te maken. Op foto één wordt de voorzitter annex schrijver geflankeerd door twee jeugdige PvdA-leden. De vrouw in het blauw is geen partijlid, maar was meegekomen met haar sociaal-democratische vriendin. 

Twee veteranen die hier niet konden wegblijven, staan op foto twee: links oud-burgemeester Ed van Thijn. Rechts van hem, maar op de keper beschouwd best wel links, staat Paul Scheffer. De twee bleven enigszins in de schaduw van een zware delegatie van de partij die zich voor een kort moment uit haar drukke werkzaamheden wist los te rukken. We doelen hier niet op de PvdA-bankier Tjalling Halbertsma, en evenmin op Lennart Booij, ofschoon zij beiden aanwezig waren. Het gerucht gonsde dat de politiek leider van de PvdA op de Herengracht was uitgenodigd om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Na een half uur was Wouter Bos er inderdaad, compleet in partij-uniform. Dat wil zeggen: pak zonder das. Ook Asscher had zich op deze avond volgens de richtlijnen gekleed. Slechts PvdA-burgemeester Job Cohen viel partij-modisch uit de toon met zijn revanchistische rood-witte zelfbinder. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.