Spring naar de content

Oogkleppentheorie

Critici van de oorlog in Irak menen dat het Witte Huis werd verblind door een ideologie.
Zij vergeten wat er aan de inval voorafging.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dirk-Jan van Baar

De critici van de Irak-oorlog kunnen tevreden vaststellen dat hun visie op de werkelijkheid couranter wordt. Een toenemend aantal Amerikanen is van mening dat de oorlog op leugens is gevestigd. Het dwong president Bush en vice-president Cheney tot een tegenoffensief, waarbij zij hun tegenstanders verweten de geschiedenis te willen herschrijven. Dat wordt een strijd tegen de klippen op, die Tony Blair al eerder heeft gevoerd. De Britse premier is weliswaar in diverse onderzoeken vrijgepleit van de aantijging dat hij een vals beeld van de dreiging van Saddam heeft geschetst, maar wie eenmaal met leugenaars te maken denkt te hebben, zal niet makkelijk van het tegendeel zijn te overtuigen. De gangmakers achter de oorlog hebben de schijn tegen.

Deels is dat psychologie. De aanhoudende stroom slecht nieuws uit Irak en het niet-vinden van de massavernietigingswapens versterken het idee dat alle vooronderstellingen rond de oorlog op waandenkbeelden zijn gebaseerd. Het is moeilijk te accepteren dat het Westen het kan afleggen tegen een stel jihadisten en oud-Ba’athisten, dus moeten er aan Amerikaanse kant wel grote blunders zijn begaan.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.