Spring naar de content

Ster in de maand

De jaarlijkse uitgave van de Supermarktwijngids van Nicolaas Klei ligt nu in de winkel, bijna twee maanden later dan gebruikelijk is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Harold Hamersma

Klei had een goed excuus. Hij was nog druk doende de laatste hand te leggen aan zijn magnum opus Tot op de bodem. Alles over wijn, van A tot Z, in een vuistdik exemplaar. En niet in saaie, wetenschappelijke taal, maar in zijn onvolprezen, altijd geestige en vaak kritische stijl. Het is een naslagwerk dat zich het beste laat vergelijken met Dedikkevandam van de culinaire scribent Johannes van Dam, maar dan op wijngebied. 

Toch was er voor de Supermarktwijngids deze keer extra belangstelling. Ik had Hubrecht Duijker namelijk meegeholpen om de Wijnalmanak 2006 bij elkaar te proeven en te schrijven, waarin de beste wijnen onder 5 euro aan bod komen, een categorie die ook in Kleis gids fiks vertegenwoordigd is. Zo waren we vooral benieuwd of de prijswinnende wijnen in beide gidsen een beetje overeenkwamen. En al zijn we het niet altijd met elkaar eens (Klei is bijvoorbeeld niet zo’n fan van de Côtes de Saint-Mont-rosés die in bijna alle supermarkten te vinden zijn), een groot aantal ‘winnende’ wijnen komt toch behoorlijk overeen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.