Spring naar de content

Man met eigenschappen

Charles Groenhuijsen zou in januari bij het Journaal de opvolger worden van Philip Freriks. Waarom gooit de NOS hem er dan uit? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Fons van Lier

Het kan snel gaan. Begin dit jaar was Charles Groenhuijsen na een correspondentschap van negen jaar in de Verenigde Staten nog de logische kandidaat om Philip Freriks op te volgen als anchorman van het prestigieuze 8 uur-Journaal. Maar afgelopen donderdag werd bekend dat de voormalige correspondent niet langer welkom is. Het kwam toch nog als een verrassing na opmerkelijke uitlatingen afgelopen zomer in onder andere HP/De Tijd. Hij verweet de Journaal-redactie ‘intellectuele luiheid’ en toonde zich met zijn waardering voor president Bush en de VS te rechts voor de linkse redactie. Met NOVA-correspondent Twan Huys wilde hij ‘niets te maken hebben’ en Wouter Kurpershoek, zijn opvolger in Washington, vond hij ‘niet goed’. Bovendien heerste in Nederland ‘een ongekende Torremolinos-platheid, Vinkeveen-egoïsme, BMW-botheid’. 

Journaal-hoofdredacteur Hans Laroes was not amused en riep Groenhuijsen tijdens de contractgesprekken tot de orde. Dat beide partijen zich daarbij lieten vergezellen door een advocaat, was volgens de NOS heel gewoon. Dat moge zo zijn, maar het vredesakkoord werd niet van harte getekend. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.