Spring naar de content

Jazz-cd-toptien (49, 2005)

Het uitbrengen van een kerstalbum is een vaak lucratieve business voor platenmaatschappijen zo voor het eind van het jaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Amanda Kuyper

1. At Carnegie Hall (1) – Thelonious Monk Quartet with John Coltrane (Blue Note)

2. Day Is Done (4) – Brad Mehldau Trio (Nonesuch)

3. Dreaming Wide Awake (3) – Lizz Wright (Verve)

4. Careless Love (re) – Madeleine Peyroux (Rounder/Universal)

5. Complete Blue Note 45 Sessions (–) – Ike Quebec (Blue Note)

6. Christmas Songs (10) – Diana Krall (Verve)

7. Soul Grass (–) – Bill Evans (BHM)

8. Catching Tales (2) – Jamie Cullum (Universal)

9. Without a Song (8) – Sonny Rollins (Milestone)

10. Neighbourhood (9) – Manu Katché (ECM)

nieuw π Het uitbrengen van een kerstalbum is een vaak lucratieve business voor platenmaatschappijen zo voor het eind van het jaar. Dus worden in de zomer de paradepaardjes van stal gehaald, in de studio gezet en mogen ze hun variant van Jingle Bells opnemen. Zowel jazzlabel Blue Note als Verve hees dit jaar een grote ster in de kerstslingers onder het motto ‘Jazz up your Christmas’.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

π Zangeres en pianiste Diana Krall nam haar Christmas Songs (Verve) op met het Clayton/
Hamilton Jazz Orchestra. Zij brengen een traditioneel kerstrepertoire met alle evergreens waarin kerstmannen en witte kersten de hoofdrol hebben. Weinig opwinding in de sneeuw dus. De arrangementen, meestal van John Clayton, zijn gelikt en braaf. Kralls stem klinkt als vanouds zwoel met haar late timing, maar is ook wat emotieloos in deze verjazzde kerstliedjes. Jammer, het eerlijke, veel rauwere geluid op haar sterke vorige album Girl in the Other Room wordt door deze zoete kerstkitsch bijna vergeten.

π Zangeres Anita Baker, die vorig jaar haar grote comeback maakte, heeft een iets authentiekere insteek voor haar cd Christmas Fantasy (Blue Note). Bij haar krijg je het gevoel dat ze in elk geval haar eigen kerst viert, met een aantal nieuwe nummers en traditionals die een bijna soulvol geluid hebben gekregen zoals I’ll Be Home for Christmas. Met jazzprominenten als de pianisten George Duke en Joe Sample en de fusiongroep The Yellow Jackets geeft Baker de kerstmuziek een gloedvolle sound, met warme, soepele arrangementen. Van haar stem moet je houden. Dan omarmt ze je met dat herkenbare rijke, fluweelzachte stemgeluid, dan rijgt ze alles aan elkaar en wil ze erg veel variëren in één zin. Hoe dan ook, kerst met Baker is best fijn.

π Op 17 september vond, op initiatief van trompettist Wynton Marsalis, het Higher Ground Hurricane Relief Benefit Concert plaats. Diverse jazzartiesten, zoals Dianne Reeves, Norah Jones, Diana Krall, Terence Blanchard en Joe Lovano, traden op in het Lincoln Jazz Center om geld in te zamelen voor slachtoffers van de orkaanramp. Ook de opbrengst van de mooie cd Higher Ground (Blue Note) met de bijzonderste momenten gaat naar het goede doel. 

Inschrijven nieuwsbrief

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.