Spring naar de content

De tolk, de moord en de minister

Was de ‘lekkende AIVD-tolk’ betrokken bij de moord op Theo van Gogh? Alles wijst daar nu op. En we hadden het allang kunnen weten. Als minister Remkes een jaar geleden de Tweede Kamer geen cruciale informatie had onthouden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Joost Niemöller

In het Kamerdebat over de moord op Theo van Gogh van 11 november vorig jaar verzweeg minister Remkes van Binnenlandse Zaken cruciale informatie. Hij vertelde de Tweede Kamer niet dat er bij Mohammed B. thuis, op de dag van de moord, een geheim tapverslag van de AIVD was gevonden. Een tapverslag is de transcriptie van een afgeluisterd gesprek. Nu pas weten we dat dit verslag toen door de politie is aangetroffen. Dit feit werd namelijk vorige week vermeld in het requisitoir van de officier van justitie in het proces – achter gesloten deuren – tegen een medewerker van de AIVD, Outman ben A. 

Outman ben A. werd op 30 september 2004 gearresteerd op zijn werkplek, het hoofdkantoor van de AIVD in Leidschendam. Hij was bij de AIVD in dienst als ‘audiobewerker’. Dat is niet zomaar iemand. Een audiobewerker – zei de voor de AIVD verantwoordelijke minister Remkes dit jaar in antwoord op een Kamervraag – maakt de selectie uit de geluidsbanden bij het afluisteren, via telefoons, of via verborgen microfoons. Van wat hij van belang acht, maakt hij een verslag. De rest van het bandmateriaal wordt binnen enkele weken gebruikt voor nieuwe opnamen. Dat wordt dus snel gewist.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.