Spring naar de content

Rechter van God

In ‘Het huis van de moskee’ toont Kader Abdolah ongewild aan dat het fundamentalisme een onlosmakelijk deel is van de islam. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Stel, een moderne Nederlandse roman die De pastorie heet, zou beginnen met het volgende verhaal. Op een morgen, het begin van de lente, komt plotseling onder de vloer van de pastorie een grote groep mieren tevoorschijn. Miljoenen zijn het er wel. De dominee wordt gewaarschuwd, en die laat de bijbel halen. Met enkele Spreuken (6:6) begint de dominee de mierenkolonie toe te spreken en toe te zingen, daarbij geholpen door een paar ouwe kruidenvrouwtjes die een vuurtje stoken. En ja, hoor, de mieren deinzen terug en verdwijnen om nooit meer terug te keren.

De lezer denkt misschien dat hij per ongeluk een sprookjesboek voor kleine kinderen in handen heeft, maar nog eerder zal hij vermoeden dat hij gewoon in de maling wordt genomen. In moderne romans plegen mieren hun gat af te vegen met de bijbel, en van kruidenvrouwtjes zouden zij zich helemaal niets hebben aangetrokken. Voorwaarts mars!, zoals in Spielbergs animatiefilm Antz

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.