Spring naar de content

Er is iets mis met het socialisme

‘Links’ geeft toe dat het socialisme niet werkt. Maar links vertelt niet waaróm het niet werkt. Dat is gevaarlijk: de vroegere socialist die niet echt afstand neemt van de ideologie, blijft dezelfde fouten maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Frentrop

Persoonlijk heb ik het wel gehad met wie zich anno 2005 nog steeds socialistisch noemt. Ik wil niet zover gaan als Alexis de Tocqueville anderhalve eeuw geleden: toen in 1848 het volk uit protest tegen de voorgenomen sluiting van de sociale werkplaatsen in Parijs in opstand kwam, verdacht Tocqueville de conciërge van het gebouw waar hij woonde ervan hem te willen vermoorden. Hij omschreef hem als ‘een in de gehele buurt slecht befaamd sujet, een oud-soldaat, niet helemaal recht-snik, een zuiplap en een grote deugniet, die al de tijd die hij niet benutte om zijn vrouw af te ranselen in de kroeg doorbracht. Men mag gerust beweren dat dit individu een geboren socialist was, of liever nog, een van nature daartoe aangelegd’.

Ik wil niet zover gaan, omdat ik niet geloof dat het socialisme een aangeboren neiging is. Ik denk dat het een aangeleerde misvatting is, die te corrigeren valt. Alleen wil dat leerproces maar niet vlotten. Het hapert en loopt vast. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.