Spring naar de content

Boefje speelt agent

In ‘Kiss Kiss Bang Bang’ volgen misverstanden, dodenritten en schietpartijen elkaar in moordend tempo op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Erik Spaans

Kiss Kiss Bang Bang is een vlotte misdaadkomedie, een betrekkelijk pretentieloze film die het meer van de humor dan van de spanning moet hebben. Zo bezien lijkt de filmtitel een prima keuze. Toch valt er iets op die titel aan te merken. Amper twee jaar geleden werd in Nederland een dvd uitgebracht over de lotgevallen van een aan lager wal geraakte huurmoordenaar die door omstandigheden een kindse oude man moest verzorgen. En die film (met Stellan Skarsgaard en Paul Bettany) heette dus óók Kiss Kiss Bang Bang

Zo wordt het de filmliefhebber en dvd-consument de laatste tijd wel vaker lastig gemaakt. Aan een titel heb je tegenwoordig amper genoeg. Het strekt tot aanbeveling ook iets te weten over jaartal en cast als u een bepaalde film zoekt. Dat een titel als Pride and Prejudice (ten minste drie speelfilms en één tv-serie) vaker opduikt, is begrijpelijk: de roman van Jane Austen waarop al die films gebaseerd zijn, heet nu eenmaal zo. Maar waarom vond Brian De Palma het nodig zijn laatste thriller Femme Fatale te noemen? Die titel was in het recente verleden al twee keer gebruikt. En wie op zoek gaat naar de thriller Trauma, kijkt in een goed gesorteerde videotheek al gauw tegen drie verschillende (recente) films aan. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.